Creëren
Leeractiviteiten
Kwalificatie-inventarisatie

Wat is het, hoe maak ik er een en hoe zet ik die in?

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Als leidinggevende is het vaak van groot belang om het overzicht te houden over wie welke diploma's en kwalificaties in zijn bezit heeft en wie nog niet. Deze kwalificatie-inventarisatie helpt je daarbij.

Vergeet niet om kwalificaties toe te voegen aan je omgeving voor je hiermee aan de slag gaat. Hoe je dat doet, lees je in het artikel over kwalificaties.

De kwalificatie-inventarisatie

Deze leeractiviteit helpt het verschil tussen de huidige kennis en de benodigde kennis van gebruikers in kaart te brengen. Het resultaat is een kwalificatieprofiel die de gekoppelde manager of beheerder kan inzien. Na goedkeuring hiervan worden de kwalificaties zichtbaar in het gebruikersprofiel en kan de gebruiker aan de slag met het voltooien van de leeractiviteiten binnen de kwalificaties.

Hoe creëer ik een kwalificatie-inventarisatie?

• Ga via de menubalk naar 'Cursussen'.

• Klik op 'Toevoegen'.

• Kies voor leeractiviteit 'Inventariseren & meten' en klik op 'Kwalificatie-inventarisatie'.

• Voeg de algemene informatie toe. Vul de titel, studietijd, thema('s) en eventueel een beschrijving in. Klik daarna op 'Maak nieuwe leeractiviteit aan'.

• Titel. Geef de kwalificatie-inventarisatie een titel, zodat je deze gemakkelijk terug kunt vinden in de bibliotheek.

• Auteur.

• Studietijd. Hier kan je een indicatie van de studietijd opgeven.

• Thema's. Voeg minstens één thema toe.

• Beschrijving. Hier kun je aanvullende informatie over de leeractiviteit toevoegen. Bijvoorbeeld het voornaamste doel ervan.

• Skills. Voeg hier maximaal vijf skills toe die je ontwikkelt met deze leeractiviteit. Dit is optioneel.

Een kwalificatie-inventarisatie inrichten

Wanneer je de leeractiviteit hebt aangemaakt, kan je de kwalificatie-inventarisatie gaan opbouwen. Wanneer je een nieuwe kwalificatie-inventarisatie start, zie je een aantal dingen:

• Welkomst- en afsluitingsblok: Dit zijn de allereerste en allerlaatste pagina's van deze kwalificatie-inventarisatie. Hier kan je bijvoorbeeld uitleggen wat de gebruiker kan verwachten en bedanken voor deelname.

• Paden: met paden kan je bijvoorbeeld verschillende thema's van je kwalificatie-inventarisatie verdelen. In ieder pad laat je een bepaald thema aan bod komen. Door ieder pad een eigen titel te geven, ziet de gebruiker ook met welk thema hij bezig is.

Content & logische beslissingen toevoegen

In de bewerkmodus voeg je de content en logische beslissingen van je kwalificatie-inventarisatie toe. Terwijl je de leeractiviteit aan de linkerkant van het scherm bewerkt, zie je aan de rechterkant van het scherm direct hoe de gebruiker het zal ervaren.

Onderdelen toevoegen aan paden
Aan ieder pad kan je verschillende onderdelen toevoegen. Een onderdeel kan een vraag, een tekst of bijvoorbeeld een video zijn. Sommige onderdelen zet je puur in om informatie of kennis te verstrekken, zoals bijvoorbeeld tekst en video. Andere onderdelen kunnen van invloed zijn op bijvoorbeeld het verloop van de kwalificatie-inventarisatie of de uitkomst. Dit zijn logische beslissingen.

Logische beslissingen

Er zijn twee soorten logische beslissingen binnen een kwalificatie-inventarisatie. Deze kan je toevoegen aan een Vraag of Vraag met video:

• Het overslaan van onderdelen
    Op basis van een gegeven antwoord kan je gebruikers doorsturen naar een bepaald onderdeel van de kwalificatie-inventarisatie. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer een set vragen niet voor alle gebruikers van toepassing is.

• Antwoorden laten resulteren in kwalificaties

Afhankelijk van de antwoordkeuze krijgt de gebruiker (op de achtergrond) een kwalificatie toegewezen. Je kan hier bijvoorbeeld instellen dat antwoord X resulteert in kwalificatie Y.

Instellingen binnen de kwalificatie-inventarisatie

Op de Instellingen-pagina kan je twee zaken instellen:

• Thema's

Je kan kiezen uit vier thema's om de kwalificatie-inventarisatie een passende look & feel mee te geven.

• Helppagina

Je kan eventueel een helppagina inrichten, waarbij je zelf veelgestelde vragen kan aanmaken voor je eigen gebruikers.

Hoe schrijf ik mijn gebruikers in voor een kwalificatie-inventarisatie?

• Publiceren

Wanneer je kwalificatie-inventarisatie af is, kun je hem publiceren. Dit doe je rechtsboven in je scherm.
    Wijzigingen die je naderhand doet aan de kwalificatie-inventarisatie worden niet automatisch doorgevoerd; dit gebeurt steeds pas wanneer je klikt op 'Wijzigingen publiceren'. Zo hoef je aanpassingen pas door te voeren zodra je klaar bent en kunnen gebruikers ongestoord werken aan de kwalificatie-inventarisatie.

• Activeren
    Op de overzichtspagina kan je onder de tab 'Instellingen' de kwalificatie-inventarisatie activeren. Ook kun je de status hier aanpassen naar 'Gepubliceerd'. Vanaf nu kan je gebruikers inschrijven.

• Inschrijven
    Hoe je de gebruikers kan inschrijven, lees je in dit artikel.