Zapier

Koppel externe systemen met Zapier

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wat is Zapier?

Met Zapier koppel je verschillende systemen aan elkaar. Zapier zorgt er voor dat een bepaalde 'Trigger' in het ene systeem leidt tot een 'Action' in een ander systeem.

Een set van triggers en actions wordt binnen Zapier een ‘Zap’ genoemd. De online academy heeft ook Zaps waar je gebruik van kan maken.

Zapier heeft een gratis versie. Voor het koppelen met bepaalde systemen, bijvoorbeeld Shopify, heb je een premium account nodig. Ook als je een bepaalde hoeveelheid 'taken' binnen de Zaps overschrijdt per maand, is een betalend account nodig.

In welke situaties kan ik Zapier gebruiken om systemen te koppelen met de online academy?

We hebben een aantal andere 'standaard' integraties waar je mee kan koppelen, bijvoorbeeld Microsoft Entra ID of AFAS. Je hebt hier Zapier niet voor nodig. Voor de volgende scenarios zou je Zapier in kunnen zetten:

• Je wilt een webshop koppelen aan de online academy, bijvoorbeeld Shopify

• Je wilt specifieke acties vanuit een marketing tool, bijvoorbeeld Hubspot, koppelen aan gebruikers in de leeromgeving.

• Je wilt gegevens uit geautomatiseerde mails doorvertalen naar inschrijvingen en gebruikersaccounts in de online academy.

Hoe word ik ondersteund in het koppelen met Zapier?

Wij kunnen geen inhoudelijk advies geven over het koppelen met Zapier, maar waar mogelijk kunnen we meedenken in de koppeling. Jouw Customer Success Manager kan inschatten of wij je kunnen helpen bij het opzetten. Daarnaast moeten wij wel de API-key aanleveren om data te ontsluiten in Zapier en moet wij je toegang geven tot de juist Zap.

Zapier zelf biedt de meest gedetailleerde hulp in hun software. Zo hebben ze een eigen Zapier University waar je je gratis voor kan aanmelden.

Hoe koppel ik Zapier aan de online academy?

Om Zapier te kunnen gebruiken en Zaps te maken, kan je om het proces op te starten deze stappen volgen:

1. Zorg dat je een Zapier-account hebt waarmee je de Zaps kan inrichten

2. Mail naar support@rakoo.com of vraag bij jouw CSM toegang aan voor de juiste Zapier-app (dit is geen openbare app in Zapier)

3. Wanneer je actions wil gaan opzetten op basis van triggers in het ene systeem, zal je jezelf moeten authenticeren als degene die toegang heeft tot deze leeromgeving. Dit zal je moeten doen met een API-key, welke je ook kan opvragen via support@rakoo.com of via jouw CSM.

Je kan nu alle stappen inrichten en de juiste velden van het ene systeem, koppelen aan onze Zaps, zodat bijvoorbeeld op basis van een bepaalde actie een gebruiker in de online academy wordt toegevoegd.

Let op!

De verschillende stappen die je aanmaakt in Zapier kan je testen. Door te testen kan je er achter komen of de stappen werken. Er wordt bij het testen gebruik gemaakt van echte acties. Gebruik voor het testen van je Zaps het liefst voorbeelddata.