Examen

Test de kennis van je gebruikers!

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wil toetsen of je gebruikers bepaalde kennis voldoende beheersen? Dat kun je het best doen met een examen.

Binnen de online academy bestaan er drie soorten examens:

In dit artikel leggen we uit hoe de laatste werkt en wat je ermee kunt: Examen.

Wat is een examen?

Binnen een examen kun je vragen aanbieden. Op die manier kun je het kennisniveau van gebruikers toetsen. Die vragen kun je eventueel afwisselen met andere leervormen die niet getoetst worden.

Hoe creëer ik een examen?

Het examen is een van de leeractiviteiten die je kunt maken binnen de online academy.

• Ga via de menubalk naar 'Cursussen'.

• Klik op 'Toevoegen'.

• Kies voor leeractiviteit 'Examen' en klik op 'Examen maken'.

• Voeg de algemene informatie toe. Vul de titel, studietijd, thema('s) en eventueel een beschrijving in. Klik daarna op 'Maak nieuwe leeractiviteit aan'.

• Titel. Geef het examen een titel, zodat je deze gemakkelijk terug kunt vinden in de bibliotheek.

• Auteur.

• Studietijd. Hier kan je een indicatie van de studietijd opgeven.

• Thema's. Voeg minstens één thema toe.

• Beschrijving. Hier kun je aanvullende informatie over de leeractiviteit toevoegen. Bijvoorbeeld het voornaamste doel ervan.

• Skills. Voeg hier maximaal vijf skills toe die je ontwikkelt met deze leeractiviteit. Dit is optioneel.

Toets toevoegen

Je kan een toets toevoegen binnen een examen of e-learning. Je kunt kiezen uit een 'Normale toets' en een 'Toetsmatrijs'. Hieronder leggen we het verschil uit.

Normale toets
Bij deze toetsvorm voeg je zelf vragen toe door op 'vraag toevoegen' te klikken. Hierbij kun je kiezen uit verschillende vraagsoorten. Ook kun je zoeken naar bestaande vragen in het Warehouse door een deel van de vraag te typen in de balk waar staat 'Zoek en hergebruik bestaande content'.

Toetsmatrijs
Bij de toetsmatrijs is je toets ingedeeld op leerdoelen. Je start met het maken van clusters van leerdoelen. Je kunt zelf aangeven uit hoeveel vragen het cluster mag bestaan. Per gebruiker worden er automatisch vragen geslecteerd. Door op 'synchroniseren' te drukken genereer je een nieuwe vragenlijst. De vragen die in de toetsmatrijs gesteld kunnen worden, zijn vervolgens te zien op de Vragen tab.

Toetsinstellingen en afrondingseisen

Bij het maken van een examen kan je veel zelf bepalen in de toetsinstellingen. Zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid tot herkansen of een tijdslimiet.

Via de afrondingseisen kun je bepalen wanneer de gebruiker de het examen heeft afgerond.

Onderdeel toevoegen

Aan een examen kun je ook een 'gewoon' onderdeel toevoegen, net zoals je dit bij een e-learning kunt doen. Een onderdeel kan allerlei soorten leervormen bevatten, zoals tekst, tab of hotspotafbeelding. Dit onderdeel kun je gebruiken om een introductie te geven op de toets, of voor het delen van een samenvatting over het onderwerp waar de toets over gaat.