Wat zijn kwalificaties en hoe gebruik ik ze?

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Je kan kwalificaties aanmaken in je online academy. Met een kwalificatie kan je bepalen aan welke eisen een gebruiker moet voldoen om bijvoorbeeld zijn werk uit te mogen (blijven) voeren.

Wat zijn kwalificaties?

Met kwalificaties kan je profielen maken met verplichte onderdelen, waar iemand aan moet voldoen. Zo kan je bijvoorbeeld de kwalificatie BHV maken met daarin de e-learning BHV, het BHV-examen en de permanente educatie-eis om elk jaar de verplichte herhalingscursus te doen. Kwalificaties kan je vervolgens koppelen aan een gebruiker.

Hoe kan ik kwalificaties aanmaken?

Kwalificaties vind je bij de organisatiestructuur.

• Klik op het plusje om een nieuwe kwalificatie aan te maken. Je geeft de kwalificatie als eerste een naam.

• Vervolgens kan je leeractiviteiten toevoegen aan de kwalificatie. Wanneer de gebruiker alle leeractiviteiten die bij de kwalificatie horen heeft afgerond, voldoet de gebruiker aan de kwalificatie.

• Per leeractiviteit kun je een aantal dingen instellen:

• Tijdspad toevoegen. Hier stel je in binnen welke periode de leeractiviteit behaald moet zijn om gekwalificeerd te zijn.

• Certificaat uploaden. Hiermee kun je aangeven of het mogelijk is om een certificaat te uploaden voor deze leeractiviteit. Door een certificaat te uploaden, kan de gebruiker aantonen dat hij de kennis die in de leeractiviteit behandeld wordt, al bezit. De beheerder of manager kan vervolgens het certificaat goed- of afkeuren.

• PE Activiteiten. Hier kun je vervolg leeractiviteiten toevoegen die de gebruiker binnen een bepaalde periode behaald moet hebben om gekwalificeerd te blijven.

Hoe kan ik kwalificaties aan een gebruiker koppelen?

• Handmatig

Om een kwalificatie aan een gebruiker te koppelen navigeer je naar 'Gebruikers' in de menubalk. Ga naar de details van de gebruiker die je wil toevoegen aan een kwalificatie. Klik bij de betreffende gebruiker op 'Kwalificaties' en voeg via het plusje de kwalificatie toe aan de gebruiker.

• Kwalificatie inventarisatie
    De gebruiker doorloopt de kwalificatie inventarisatie. Dit is een slimme vragenlijst waarmee wordt bepaalt over welke kwalificaties de gebruiker moet beschikken. Na goedkeuring hiervan worden de kwalificaties zichtbaar in het gebruikersprofiel en kan de gebruiker aan de slag met het voltooien van de leeractiviteiten binnen de kwalificaties.

• Via de organisatiestructuur

Aan een team of functie kun je kwalificaties toewijzen. Alle gebruikers uit dat team of met die functie worden volgens gekoppeld aan de betreffende kwalificatie(s).

Zodra een gebruiker aan een kwalificatie is gekoppeld, wordt de gebruiker ook ingeschreven voor de leeractiviteiten die aan die kwalificatie zijn toegewezen.

Hoe kunnen gebruikers kwalificaties afronden?

Je hebt je kwalificaties aangemaakt en de gebruikers zijn er aan gekoppeld. Hoe ga je nu verder? Gebruikers zullen nu de volgende stappen moeten nemen. Zij moeten zich nu namelijk gaan kwalificeren. Ze kunnen dit per leeractiviteit op verschillende manieren doen.

• Gebruikers kunnen de leeractiviteit volgen en afronden zoals ze normaal gesproken doen met leeractiviteiten. De leeractiviteiten kunnen ze vinden op hun Dashboard, bij Leren of bij Kwalificaties.

• Gebruikers kunnen extern behaalde certificaten uploaden als bewijs dat ze de kennis van deze leeractiviteit al hebben. Dit kan alleen als er in de kwalificatie voor de betreffende leeractiviteit is ingesteld dat gebruikers een certificaat kunnen uploaden voor die leeractiviteit. De gebruiker doet dit door de kwalificatie te openen en vervolgens in het kader van de leeractiviteit op 'Certificaat uploaden' te klikken. Hier kan de gebruiker het certificaat uploaden, aangeven wanneer het certificaat behaald is, en aangeven of het certificaat eventueel een geldigheidsdatum heeft. Een beheerder of manager kan het geüploade certificaat bekijken en beoordelen bij Goedkeuringen.

Hoe kan ik de voortgang binnen mijn kwalificaties monitoren?

Natuurlijk wil je in de gaten houden hoe ver jouw gebruikers zijn met hun kwalificaties. In Mijn Team kan je de voortgang van alle gebruikers volgen. Via de 'Overzicht' tab kun je zien welk gedeelte van een bedrijf, afdeling of team wel en niet aan een kwalificatie voldoet. Via Mijn Team kun je ook de voortgang inzien per gebruiker, leeractiviteit of kwalificatie.

Voorbeeldsituatie kwalificaties

Hieronder zal een voorbeeldsituatie voor het gebruik van kwalificaties uitgewerkt worden. Als voorbeeld gebruiken we een BHV kwalificatie.

• Maak een BHV kwalificatie aan.

• Hieraan voeg je een e-learning BHV toe. Dit is de eerste BHV e-learning die de gebruiker gaat volgen.

• Voor deze e-learning stel je in binnen welke periode de leeractiviteit behaald moet zijn om gekwalificeerd te zijn.

• Voor elke herhaal training die de gebruiker moet doen, kun je PE activiteiten toevoegen. Als er bijvoorbeeld elk jaar een herhaal training gevolgd moet worden, voeg je deze toe als PE activiteit. Daarbij voeg je ook de periode toe waarbinnen de leeractiviteit behaald moet zijn om gekwalificeerd te blijven.